"Укрзалізниця" планує побудувати десятки газових електростанцій загальною потужністю до 250 МВт у різних регіонах, повідомив голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

Про це пише ЦТС з посиланням на Forbes.

За наявності фінансування реалізацію проєкту можуть розпочати вже цього літа.

УЗ входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній країни за протяжністю мережі та обсягами перетоку. Генерація електроенергії загальною потужністю 250 МВт дозволить компанії частково покрити власні потреби в живленні об’єктів критичної інфраструктури та споживачів по всій Україні, які підключені до розподільчої мережі УЗ.

Загальні потреби "Укрзалізниці" в електроенергії сягають 300 МВт. За словами Лященко, розпочати реалізацію проєкту УЗ може у найближчі три місяці.

"Терміни виконання робіт залежать від фінансування та наявності необхідного обладнання", - додав він. 

Наразі компанія шукає джерела фінансування, зокрема веде переговори щодо залучення грантів і міжнародної фінансової допомоги. Також тривають переговори з постачальниками обладнання.

"Укрзалізниця" входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній України за протяжністю електромережі та обсягами перетоку. УЗ є єдиним оператором на українському енергоринку, через мережу якого можливо здійснювати транзит електроенергії у разі пошкодження мереж НЕК "Укренерго".