Через побоювання диверсій з боку росії, польська влада посилює безпеку головного транзитного хабу, через який направляється військова допомога для України, - аеропорту Жешув-Ясьонка.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це повідомляє агентство Bloomberg.

Зокрема, міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Сємоняк повідомив, що вживаються заходи для посилення безпеки навколо аеропорту Жешув-Ясьонка.

Розташований менш ніж за 100 км від українського кордону, цей транзитний вузол обробляє до 90% західних вантажів, що прямують в Україну. Він також став основним проміжним пунктом зупинки для іноземних посадовців, які відвідують Київ.

"Ми маємо справу з іноземною державою, яка проводить ворожі і - військовою мовою - кінетичні дії на польській території", - сказав Семоняк, не деталізуючи заходи безпеки в аеропорту. "Нічого подібного раніше не було", - додав він.

Міністр зазначив, що Польща бореться з безпрецедентним рівнем іноземного втручання після того, як прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив про затримання 12 осіб в рамках боротьби з ймовірними актами саботажу, керованими з росії. Йдеться про підпали, спроби підпалів, а також фізичні напади.

Раніше в травні європейські спецслужби попередили уряди своїх країн про те, що росія планує насильницькі диверсійні акти на всьому континенті, дотримуючись курсу постійного конфлікту із Заходом. Це сталося після того, як двох громадян Німеччини та росії заарештували в Баварії за підозрою у плані нападу логістичні об’єкти в Німеччині від імені росії.

А наприкінці квітня у Великій Британії двом чоловікам висунули звинувачення в організації пожежі на складі з вантажами допомоги для України.

У Швеції служби безпеки тим часом розслідують серію недавніх сходжень з рейок рухомого складу, що може бути актами саботажу, інспірованими росією.

Також рф намагалася знищити або пошкодити системи сигналізації на чеських залізницях, повідомив міністр транспорту цієї країни.