Європейський Союз остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України.

Як пише ЦТС, про це напередодні, 13 травня, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України. Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію до ЄС у прискореному темпі", - заявив Шмигаль.

Як повідомили в Єврокомісії, автономні торгові заходи, або безмитний український експорт до Євросоюзу за обмеження на низку сільгосппродуктів, остаточно продовжено 13 травня ще на рік після рішення Ради ЄС. Ці заходи діють з червня 2022 року.

В Єврокомісії зазначили, що ці заходи "також враховують стурбованість зацікавлених сторін ЄС",

"З цією метою, а також з урахуванням значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України в ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені автономні торговельні заходи містять посилений захисний механізм. Це дозволяє швидко вжити заходів щодо виправлення становища у разі значних збоїв на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів", - йдеться у документі Єврокомісії.

Крім того, пояснюють у Єврокомісії, передбачено "екстренне гальмування" щодо яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду, яке автоматично спрацьовуватиме, якщо обсяги імпорту досягнуть середньорічного імпорту, зареєстрованого в період з 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року.