У Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону про компенсацію за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України (№ 11147).

Як пише ЦТС, в законопроєкті визначаються правові та організаційні засади для того, щоб держава могла надавати компенсацію власникам знищених автівок так, як нині отримують виплати власники зруйнованого війною житла.

Передбачається, що розмір компенсації визначатиметься до кожного випадку окремо, виходячи із національних стандартів, методики та інших нормативно-правових актів, що встановлюють механізми оцінки транспортних засобів.

Гроші перераховуватимуть на поточний рахунок власників втраченого авто. Натомість особа, яка отримала цю виплату, повинна буде укласти договір про відступлення державі або територіальній громаді права вимоги до російської федерації щодо відшкодування збитків. 

Джерелами фінансування компенсацій автори законодавчої ініціативи вбачають:

- Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури у зв’язку зі збройною агресією російської федерації;

- міжнародну технічну фінансову допомогу;

- репарації або інші стягнення з рф;

- інші джерела, не заборонені законодавством України.

"Зараз в Україні вже успішно працює програма "єВідновлення", завдяки якій громадяни України отримують компенсацію за пошкоджене та знищене під час війни житло. В рамках цієї програми виконавчі органи сільських, селищних, міських, рад, військові адміністрації населених пунктів вже утворюють відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за зруйноване житло.

Запропонована мною законодавча ініціатива повинна працювати аналогічним чином. Тобто виконкоми сільських, селищних, міських, рад, військові адміністрації будуть за власним бажанням розширювати повноваження вже існуючих Комісій та надавати їм також можливості розгляду питань з надання компенсації за знищені авто, або ж - утворювати відповідні Комісії виключно для таких питань", - пояснив в коментарі ЦТС один з авторів законодавчої ініціативи Володимир Крейденко, заступник голови транспортного комітету ВРУ.

За його словами, фізичні та юридичні особи понівечених та знищених автомобільних транспортних засобів, або їхні спадкоємці та правонаступники подаватимуть відповідні заяви про надання компенсації у паперовій формі - через ЦНАПи, органи соціального захисту населення або нотаріусів, або в електронній формі - через Єдиний держпортал електронних послуг. До цих заяв необхідно буде додати відповідні правовстановлюючі документи на авто, а також, за наявності - матеріали фото- і відеофіксації авто до та після пошкодження або знищення. Вся ця інформація буде заноситись до Держреєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених російською збройною агресією, який вже працює. Комісії будуть вивчати надану заявниками документацію і матеріали та вирішувати питання щодо компенсації та на яку суму коштів.

Що ж до питання створення таких спеціальних комісій, то вони, згідно законопроєкту, матимуть право залучати до роботи експертів, суб’єктів оціночної діяльності, виконавців окремих видів робіт, пов’язаних із ремонтом і технічним обслуговуванням авто, одержувати від держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій відповідні документи або інформацію, матимуть доступ до документів або інформації з інформаційно-комунікаційних систем державної та комунальної форм власності необхідних для прийняття рішення про надання компенсації.

"В будь-якому випадку необхідно виправити існуючу несправедливість, коли власники знищеного російськими окупантами житла можуть отримати відповідні компенсації, а власники знищених та пошкоджених автомобільних транспортних засобів - досі не мають такої можливості", - резюмував Володимир Крейденко.