Перемовини щодо будівництва пересадочного терміналу на станції Мостиська-2, який надав би змогу частково розвантажити вокзал у польському Перемишлі та наблизити запуск поїзда у сполученні Київ - Берлін, наразі заморожені.

Як пише ЦТС, про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів виконавчий директор чеського приватного залізничного оператора RegioJet Якуб Свобода.

"Це дуже важливий проект, реалізація якого дасть нам змогу наблизити запуск сполучення Київ - Берлін, а також розширить можливість інших наших напрямків. Я б сказав, що зараз цей проєкт скоріше заморожений: у вересні минулого року ми надіслали "Укрзалізниці" відповідні передпроєктні розрахунки та технічні рішення, але відтоді жодних дій не відбулося. Ми хотіли б повернутися до нього так швидко, як це можливо. Плануємо обговорювати це питання з УЗ", - сказав Свобода.

На запитання про те, чому загальмував проєкт, чеський топ-менеджер відповів: "Для нас це справжня загадка, адже цей проєкт потрібен насамперед українським громадянам, які завдяки його реалізації отримають значно більше можливостей для подорожей до ЄС. Більше того, наша компанія задекларувала готовність до інвестування у цей проєкт, отож - це кошти для української економіки, адже реалізовуватимуть цей проєкт українські підрядники".

"За правильної організації процесу проєктування і будівництво пасажирської інфраструктури триватиме чотири місяці. Тобто, якщо ми отримаємо сприяння з боку наших партнерів з "Укрзалізниці", то вже в середині літа цього року наші поїзди зможуть доїхати до станції Мостиська-2, а пасажири зможуть зручно і вигідно подорожувати як до Чеської Республіки, так і до Німеччини", - сказав Свобода.

Виконавчий директор RegioJet висловив сподівання, що проєкт знайде підтримку з боку Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури (МІУ), що сприятиме прискоренню його реалізації.

"Поточний маршрут (із пересадкою в Перемишлі) не має достатньої спроможності для тієї кількості пасажирів, які користуються цією лінією. Тож Мостиська-2 буде однозначно кращим варіантом, оскільки надасть змогу фактично подвоїти пропускну спроможність цього переходу", - констатував Свобода.

Він уточнив, що RegioJet уже отримала всі необхідні дозволи для проїзду поїздом до Німеччини територією Польщі.

Нагадаємо, що з червня 2022 року RegioJet запустив щоденне курсування нічних поїздів із Праги до Перемишля, з подальшою пересадкою на поїзд УЗ до Львова, Тернополя, Хмельницького, Вінниці, Києва (згодом також до Дніпра, Запоріжжя, Полтави та Харкова).

Компанія хоче також запустити поїзди у сполученні Перемишль-Ганновер з курсуванням через Берлін.