Росія почала прямі поставки нафти в Північну Корею всупереч санкціям ООН.

Про це пише ЦТС з посиланням на Financial Times.

Згідно із супутниковими знімками, наданими Financial Times британським аналітичним центром Royal United Services Institute, цього місяця щонайменше п’ять північнокорейських танкерів вирушили за нафтопродуктами з порту Східний на Далекому Сході рф.

Поставки, які розпочалися 7 березня, є першими документально підтвердженими прямими морськими поставками з росії відтоді, як Рада Безпеки ООН запровадила суворе обмеження на поставки нафти у 2017 році у відповідь на випробування Пхеньяном ядерної зброї.

Судна під північнокорейським прапором, класифіковані як танкери для перевезення нафтопродуктів, заходили на один і той самий причал, керований російською нафтовою компанією в порту Східний, де, скоріш на все, відбувалося їхнє завантаження.

Супутникові знімки підтвердили, що два судна потім прослідували з порту Східний у північнокорейський порт Чонджін, де вони, мабуть, розвантажувалися.

Усі п’ять північнокорейських суден прибули в порт Східний із вимкненими транспондерами.

Дослідники підрахували, що задокументоване постачання нафти з порту Східний могло скласти 125 000 барелів нафтопродуктів - чверть дозволеної річної квоти - протягом кількох тижнів.