В румунському Галаці на суднобудівному підприємстві Damen Shipyards Galați побудують корабель типу Multifunctional Naval Platform для Військово-морських сил Португалії. Судно матиме обмежені можливості для перевезення десанту, а основним призначенням стане - бути носієм дронів.

Як пише ЦТС з посиланням на Defence-ua, корабель може мати водозаміщення від 7 тис. до 9 тис. т, довжину від 100-130 м, при ширині 20 м.

Він матиме традиційну для авіаносців льотну палубу зі зміщеним "островом" та значним підпалубним простором. Дрони на кораблі будуть вертикального злету, або запускатимуться з катапульти.

Окрім екіпажу, на борт можна буде додатково взяти 100-142 особи.

Screenshot - 05_03_2024 , 17_05_55

Раніше ЦТС писав, що Туреччина прийняла на озброєння флагмана свого флоту - універсальний десантний корабель TCG Anadolu. Корабель може бути зконфігурований як легкий авіаносець - на борту можуть розміщуватися ударні гелікоптери та безпілотні літальні апарати.

Також повідомлялося, що Іран переробив судно-контейнеровоз на корабель-носій безпілотних літальних апаратів. Окрім безпілотників, корабель може перевозити вертольоти та швидкісні катери.