Прикордонні переходи з Україною, а також ділянки автодоріг і залізничних колій будуть включені до переліку об'єктів критичної інфраструктури Польщі, повідомив прем'єр-міністр країни Дональд Туск.

Про це пише ЦТС з посиланням на TVN 24.

"Це має забезпечити 100% гарантію того, що військова та гуманітарна допомога, техніка і боєприпаси надійдуть українській стороні без будь-яких затримок. Це питання найближчих годин. Наше завдання - і ми його ефективно виконуємо - повна пропускна здатність кордону з точки зору військової і гуманітарної допомоги, шлях яких пролягає через Польщу", - сказав прем'єр-міністр.

За його словами, "дуже важливо, щоб українська сторона і наші союзники знали, що польська держава виконує все необхідне в цьому питанні".

Він пояснив, що "це також означатиме інший тип організаційного режиму в пунктах пропуску та на під'їзних шляхах і коліях до кордону з Україною".

"З цього також будемо робити практичні висновки, щоб цей рух відбувався без затримок і перебоїв", - додав прем'єр-міністр Польщі.

Туск закликав до внутрішньої та міжнародної дискусії, щоб розділити питання "беззаперечної підтримки України та захисту польських фермерів і польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною".

"Ми будемо шукати захисні рішення для польських фермерів, як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інституціями, щоб негативні наслідки лібералізації торгівлі з Україною були менш серйозними та щоб ми усунули їх якомога більше", – запевнив прем’єр.