У США готується до підписання розпорядження президента Джо Байдена, яке спрямоване на зміцнення захисту критично важливої портової інфраструктури від кіберзагроз.

Про це пише ЦТС з посиланням на CNBC.

Відповідно до заходів, що плануються, про всі випадки морських кібератак необхідно буде повідомляти Берегову охорону США (USCG). Відомство, що забезпечує контроль за рухом суден, які можуть становити загрозу національній безпеці, ділитиметься своїми звітами з Федеральним агентством з кібербезпеки та захисту інфраструктури США (CISA) та іншими урядовими установами. Відповідно до указу буде призначено нового директора з морської безпеки.

"З огляду на те, що економічна діяльність на суму понад 5,4 трлн доларів і понад 90% зовнішньої торгівлі проходить через наші порти, кібератака може завдати каскадних збитків як нашим внутрішнім, так і глобальним ланцюжкам поставок", - сказав представник адміністрації президента США.

На додаток до нових правил та положень, у рамках програми "Інвестиції в Америку" на зміцнення портової інфраструктури США буде виділено 20 млрд доларів.

Одним із напрямків щодо забезпечення кібербезпеки портів є перевантажувальне обладнання. В адміністрації президента навели дані, згідно з якими 80% кранів, що експлуатуються в портах США, виробляються в Китаї та використовують китайське програмне забезпечення. Це викликає побоювання, що крани можуть бути використані з метою відстеження: понад 200 одиниць оснащені складними датчиками, які здатні передавати інформацію про контейнери, що переміщуються, вважають чиновники.

В останні роки ці крани були в центрі суперечок між експертами з національної безпеки та портовиками. Так, на початку 2023 року представники міністерства оборони США висловили стурбованість тим, що китайський виробник берегових кранів Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC) може бути використаний владою КНР як можливий інструмент шпигунства.