Польща ще не ухвалила рішення щодо будівництва трубопроводу для транспортування харчової олії з Ягодина до порту Гданська, повідомило міністерство сільського господарства і розвитку села країни.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

"Сумніви юридичного та технічного характеру, а також обставини навколо потоку інших агропродовольчих товарів з України призвели до того, що рішення щодо подальшої роботи над проектом поки не ухвалене", - йдеться у повідомленні. 

Як зазначили в польському міністерстві, у 2023 році польська та українська сторони залишалися в робочому контакті у зв’язку з обговоренням детальних юридичних питань та технічних можливостей будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії з України. Але оскільки такого типу інвестиція в Польщі, а, швидше за все, і у світі ніколи не реалізовувалася, "є багато питань як з польського, так і з українського боку".

Попередні технічні характеристики українсько-польського проекту з будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії - 600 км довжиною та потужністю у 2 млн т на рік.

Трубопровід мав би пролягати з району Ягодина (Волинська область) до Гданська. 

Відзначимо, що великі експортери олії, яких опитував ЦТС в 2022 році, ще тоді ставили під сумнів доцільність даного будівництва. В приватних розмовах деякі учасники ринку відзначали, що будівництво такого олійного трубопроводу технологічно є досить складним, проект потребує кропіткого опрацювання, і невідомо, чи окупиться він у майбутньому.