Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство сільського господарства та розвитку села Республіки Польща, а також Міністерство інфраструктури Республіки Польща уклали чотиристоронній Меморандум щодо проекту з будівництва транскордонного трубопроводу, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту Гданськ.

Як пише ЦТС з посиланням на МінАПК, найближчим часом буде створено робочу групу, яка має напрацювати технічні характеристики та умови будівництва трубопроводу та двох терміналів.

В міністерстві відзначили, що до війни українська соняшникова олія експортувалась до 107 країн світу, а найбільші її споживачі розташовані в Європі (37 %), Південно-Східній Азії (29 %) та Азії (14,9 %).

До початку повномасштабної війни понад 90% цієї та іншої української агропродукції експортувалося через порти Чорного моря.

Раніше в уряді Польщі заявили, що реалізація меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та підвищенню продовольчої безпеки у країнах, що розвиваються, яким загрожує голод. Як наслідок, це має зменшити міграційний тиск на Європу.