Міністр транспорту Казахстану Марат Карабаєв обговорив з єврокомісаром з питань транспорту Адіною Велян питання передачі портів Актау та Курик у довірче управління на умовах ship-or-pay з метою зміцнення морського флоту та створення контейнерного хаба на Каспії.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Мінтрансу країни.

У рамках зустрічі обговорювалися ключові питання розвитку транспортного потенціалу Казахстану та Європи. Особливу увагу сторони приділили співробітництву у галузі розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ).

Обговорювалася можливість підписання угоди з ЄС для повного завантаження ТМТМ із розвитком інфраструктури та термінальної мережі, а також подальшим запровадженням бездозвільної системи єдиного бланку для Казахстану.

Морський порт Актау розташований на східному узбережжі Каспійського моря, на перетині транспортних коридорів, що з'єднують Казахстан, Іран, Азербайджан та Туреччину. Входить у групу компаній АТ "НК "Казахстан темир жоли". Порт забезпечує перевалку сухих вантажів, сирої нафти та нафтопродуктів.

Порт Курик знаходиться на східному узбережжі Каспійського моря, на південь від порту Актау і розташований у природній бухті, в затоці, яка забезпечує сприятливі погодні умови для здійснення вантажно-розвантажувальних робіт. Поромний комплекс орієнтований на перевалку зерна, нафтопродуктів, добрив, хімікатів та інших видів вантажів. Входить до структури холдингу "Казахстан темир жоли".

Нагадаємо, ЦТС писав, що потужність морських портів Казахстану до 2030 року планується довести до понад 30 млн тонн. На даний момент пропускна спроможність портів становить близько 21,2 млн тонн вантажів на рік. Крім того, ведеться робота із залучення до розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ), обсяг перевезень вантажів яким за останнім часом зріс у 2 рази, ряду європейських транспортно-логістичних компаній.