Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України розповіло про хід робіт на будівництві мосту через річку Десна поблизу Чернігова. Дорожники облаштовують тримальну конструкцію та під'їзні шляхи, пише ЦТС.

"Триває будівництво нового мосту через річку Десна поблизу Чернігова. Проводимо роботи із насування другої гілки металевої прогонової будови - тримальної конструкції мосту. Для цього задіяли спеціальне обладнання - аванбек - направляючу консольну конструкцію", - йдеться в повідомленні.

Паралельно робітники в’яжуть арматуру для заливки бетонної частини прогонової будови. Також бригади займаються влаштуванням земляного полотна під'їзних шляхів до мосту.

Новий міст будується поруч зі старим, який зруйнували російські війська.

Вночі 23 березня 2022 року під час блокади Чернігова російський літак скинув на нього кілька авіабомб. В результаті удару впали мостові прольоти. Місто залишилося без єдиного на той час автомобільного сполучення зі столицею.

Новий міст буде довший на 56 метрів - 628 м. Стане найбільшим мостом через річку Десна і зможе забезпечити проїзд для транспорту, кількість якого постійно зростає.

"Унікальний мостовий проект не має аналогів в Україні. По-перше - для його реалізації були залучені сапери та водолази для розмінування території. Був проведений надскладний демонтаж зруйнованих конструкцій старого мосту, що впали в річку та були замулені піском", - додали у відомстві.

По-друге, унікальною є сама конструкція мосту. Тут буде найдовша в Україні суцільна монолітна прогонова будова із пост-напруженого бетону.

Міст матиме 4 смуги для руху, транспортні розв’язки, підземний пішохідний перехід, тротуарну та пішохідну зони, велодоріжки, проїзди для маломобільних груп населення.

Минулого року його внесли до Національного реєстру рекордів України у номінації "Найдовший монолітний залізобетонний мостовий прогін з пост-напруженою арматурою" - 122,493 метрів.

Завершити роботи з будівництва нового мосту через Десну планується до кінця 2024 року.

photo_2024-01-26_16-58-22 (2)

photo_2024-01-26_16-58-22 (3)

photo_2024-01-26_16-58-22