У 2023 році вантажообіг через порти Дунаю склав понад 29 млн тонн, повідомив голова ДП "Адміністрація морських портів України" Юрій Литвин під час зустрічі команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з головами дипмісій та громадськістю, пише ЦТС.

"В умовах нестабільної безпекової ситуації в Чорному морі Дунайські порти лишилися одним з найбільш надійних експортних шляхів. Саме тому велика частка зусиль була спрямована на оптимізацію роботи цих портів", - зазначив він.

За словами Литвина, у 2023 році через порти Дунаю пройшло понад 29 млн тонн вантажів. "Це приріст у майже 6 разів порівняно з довоєнним періодом", - додав голова АМПУ.

Також кількість суднозаходів збільшилася вдвічі - 13 045 одиниць порівняно з 8 944 у 2022 році. 

"Спільно з бізнесом у 2023 році ми запустили 23 точки перевалки, реалізуємо ще 15 таких інвестиційних проектів у портах Ізмаїлу та Рені. Протягом 2022-2023 років виконано експлуатаційне днопоглиблення в обсязі 3,33 млн кубічних метри, що допомогло суттєво збільшити кількість прохідних суден. Збільшена чисельність лоцманського складу. У порту Рені біля причалів одночасно розміщувались 22 морських судна і 40 барж", - підсумував Литвин. 

Нагадаємо, ЦТС писав, що тимчасовим коридором у Чорному морі за 5 місяців роботи експортовано майже 15 млн тонн вантажів.