Російський уряд запровадив тимчасову заборону на експорт твердої пшениці.

Як пише ЦТС з посиланням на інформацію ЗМІ країни-агресора, заборона діятиме до 31 травня 2024 року.

В уряді рф рішення обґрунтовують необхідністю збереження стабільних цін на продукцію з твердих сортів пшениці на внутрішньому ринку.

У порядку виключення вивезення такої пшениці з рф буде дозволено як "гуманітарної допомоги", та у якості "припасів" до Абхазії та Північної Осетії. Також в рамках певних квот експорт твердої пшениці з рф буде дозволено до білорусі, Вірменії та Киргизстану.

Раніше ЦТС писав, що в липні-листопаді 2023 року росія вдвічі збільшила експорт зернових до ЄС, до 2,23 млн т зернових і зернобобових культур. Лідером за закупівлею твердої пшениці у країни-агресора стала Італія, яка отримала 571 тис. т даної продукції. 

Також повідомлялося, що за січень-жовтень 2023 року росія експортувала 990 тис. т борошна, що майже на третину більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Одним з факторів такого різкого зростання російські експерти називали те, що "Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (росією) як країнам - традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки".

Також слід додати, що нарощування росією експорту борошна може відбуватися і за рахунок використання для його виробництва краденого зерна з тимчасово окупованих територій України.