Центр споживчого вибору Consumer Choice Center, що об'єднує організації із понад 100 країн світу, які захищають права споживачів, підготував черговий, п'ятий рейтинг європейських залізничних станцій. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Огляд охопив 50 найбільших станцій Європи.

При складанні рейтингу оцінювалися такі фактори, як час та умови очікування відправлення поїзда, графік роботи квиткових кас та можливість вибору квитків різного тарифного класу, наявність ліфтів, ескалаторів, які забезпечують доступ для осіб з обмеженою мобільністю, кількість торгових точок, кафе та ресторанів, безкоштовний Wi -Fi, обслуговування станцій міським громадським транспортом та можливість здійснення поїздок до інших європейських країн.

Також враховувалися результати опитування пасажирів.

До п'яти найбільш недружніх до пасажирів віднесено німецькі станції Ессен, Берлін-Осткройц, Берлін-Зоологічний сад, Мюнхен-Пазинг і Бремен. На таку оцінку вплинули запізнення поїздів та мінімально комфортні умови під час очікування відправлення.

До п'ятірки найкращих увійшли станції Цюріх-Головний, Відень-Головний, Берлін-Головний, Берн та Утрехт-Центральний.

Цюрих-Головний отримав найвищу оцінку за рахунок зручного графіка роботи квиткових кас, зручного для пасажирів з обмеженою мобільністю доступу до входу на вокзал, платформ, великої кількості магазинів, кіосків, ресторанів та зон відпочинку, наявності Wi-Fi та різноманітних варіантів поїздки громадським транспортом на станцію Щорічно через станцію Цюріх пропускається понад 154 млн пасажирів.

Утрехт-Центральний, що зайняв п'яту позицію серед кращих, є найбільшою станцією в Нідерландах з колійного розвитку (21 станційний шлях) і пасажиропотоку - понад 285 тис. чоловік на добу.