ТОВ "Херсонський порт", що є концесіонером майнового комплексу Херсонського морського торгового порту, закликало Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України негайно включитися в процес обговорення основоположних засад майбутнього відновлення роботи порту.

Як пише ЦТС, на своїй сторінці в Facebook компанія-концесіонер заявила, що її повноважень для цього недостатньо. ТОВ "Херсонський порт" закликало профільне міністерство "не відкладати на післявоєнні часи, а мати до цього часу затверджений реальний механізм відродження порту", що буде свідченням відповідальності усіх сторін. 

В компанії заявили, що першим кроком на цьому шляху має стати оцінка збитків. За наявними оцінками, через дії окупаційних російських військ втрачена або суттєво пошкоджена більшість майна підприємства. Опрацьовується критична необхідність обстеження та розмінування території.

"Херсонський порт" після деокупації міста направив ініціативу в міністерство з проханням створити робочу групу з цих та інших питань. На жаль, нам відмовили, посилаючись на положення концесійного договору, якими не передбачена навіть така, стандартна, форма взаємодії у форс-мажорних обставинах. В цьому статусі компанія обмежена також у залученні додаткових коштів, зокрема кредитних, які потрібно буде спрямувати на відбудову", - пояснили в компанії.

Там також додали, що швидко запустити підприємство в роботу виключно в рамках концесії в умовах, що склалися, буде неможливо. Тому ТОВ "Херсонський порт" працює над додатковими формами, які потребуватимуть позиції Кабміну та відповідних змін у чинному законодавстві.

Нагадаємо, на початку 2023 року компанія-концесіонер ініціювала створення робочої групи за участю Проектного офісу SPILNO і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо розроблення і затвердження механізму відновлення діяльності ТОВ "Херсонський порт" після відновлення судноплавства та створення умов для безпечної роботи порту.

Як відомо, в січні 2020 року компанія "Рісойл-Херсон" перемогла у концесійному конкурсі щодо майнового комплексу ДП "Херсонський морський торговельний порт".

24 грудня 2021 року майно ДП ХМТП перейшло в управління концесіонера.