Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) допоможе "Укрзалізниці" модернізувати дільницю від станції Мостиська, яка знаходиться на кордоні з Польщею, до Львова (Скнилів).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АТ УЗ.

Також агентство сприятиме подальшій інтеграції української залізниці до системи TEN-T.

Відповідний меморандум сторони підписали 24 листопада 2023 року.

Від "Укрзалізниці" документ про наміри підписали голова правління Євген Лященко та член правління товариства Вячеслав Єрьомін. Від USAID - виконувач обовʼязків директора Місії в Україні Енн Хоппер.

"Завдяки інвестиціям в українську залізничну систему ми розширюємо потужності транспортування вантажів в Україну та з України на світові ринки, а також інтегруємо Укрзалізницю в Транс’європейську транспортну мережу Європейського Союзу", - зауважила Хоппер.

Зокрема, на дільниці від Мостиської до Львова планується побудувати євроколію шириною 1435 мм.

"Одна з важливих задач для збільшення експортної спроможності - модернізація та заміна колій, у разі необхідності - побудова нових. Також важливо, що ця колія використовуватиметься не тільки для вантажних, але й для пасажирських перевезень у напрямку країн ЄС", - зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Разом із розбудовою сухопутних переходів працюємо над продовженням колії 1435 мм вглиб країни. Одна з найперспективніших дільниць - це Мостиська-Львів. Вона може слугувати для розвитку вантажних та пасажирських перевезень у напрямку країн ЄС. Також маємо розширювати свою присутність у залізничній системі TEN-T для створення альтернативних шляхів експорту українського продовольства", - додав голова правління АТ УЗ Євген Лященко.