Після ударів України по Кримському мосту, рф шукає альтернативні шляхи доступу до окупованого півострова - російські та китайські бізнесмени наприкінці жовтня провели секретне обговорення планів будівництва підводного тунелю, що може з’єднати рф з окупованим Кримом.

Як пише ЦТС, про це інформує The Washington Post із посиланням на повідомлення, перехоплені українськими спецслужбами.

Переговори викликані занепокоєнням рф стосовно безпеки Кримського мосту, ключового логістичного маршруту для російських військових.

Проте, за словами американських чиновників, цей проект створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який не визнав анексію Криму, і проти чиїх компаній можуть запровадити економічні санкції США та Євросоюз.

В свою чергу українські чиновники надали виданню перехоплені електронні листи, які свідчать, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю висловила готовність брати участь у будівництві. 

Зокрема, Китайська залізнично-будівельна корпорація CRCC, згідно з повідомленням від 4 жовтня, "готова забезпечити будівництво залізниць та автомобільних доріг будь-якої складності у кримському регіоні".

На думку офіційних осіб США та інженерів, таку ідею буде важко реалізовувати. На будівництво, яке триватиме роками, потрібно буде витратити мільярди доларів. До того ж такі роботи ніколи не проводились в зоні бойових дій.