Комітет Верховної Ради України з питань транспорту і інфраструктури на своєму засіданні 8 листопада розглянув проект закону №9613 та рекомендував парламенту прийняти його у першому читанні.

Як передає ЦТС, законопроект має на меті передачу у сферу управління "Укрзалізниці" Київ-Дніпровського МППЗТ.

"Метою є оптимізація системи підприємств залізничного транспорту і покращення рівня послуг, що ними надаються, у зв’язку з чим передбачено здійснення заходів, які направлені на передачу ПрАТ "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту", 100% акцій якого належать державі в особі Мінінфраструктури, до сфери управління АТ "Укрзалізниця", - розповіли в транспортному комітеті.

Нагадаємо, що ще рік тому в "Укрзалізниці" заявляли про плани створення у складі компанії окремого оператора, який буде надавати суто послуги маневрової тяги на всій території України. Зробити це планували саме на базі МППЗТ і парку маневрових локомотивів "Укрзалізниці".

100% акцій МППЗТ належить державі в особі Мінвідновлення.

Основний вид діяльності МППЗТ - перевезення вантажів залізничним транспортом між станціями примикання та вантажовласниками, маневрова робота на під'їзних коліях та вантажних фронтах, операції з навантаження та вивантаження з вагонів, утримання та ремонт під'їзних колій та рухомого складу.

У фінплані ПрАТ "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" на 2023 рік повідомлялося, що на його балансі знаходиться знаходяться 957 км колій, з яких експлуатуються 565 км.

Локомотивний парк нараховує 168 тепловозів, більшість із яких серій ТГМ-6 та ТГМ-4. Власний парк вантажних вагонів нараховує 430 одиниць, з яких 266 - вагони-думпкари.

Із зазначеного майна понад 100 км колій та 28 тепловозів знаходяться на тимчасово окупованій території.