Страйк польських автомобільних перевізників, старт якого було анонсовано на 6 листопада, розпочався.

Як пише ЦТС з посиланням на Українські новини, про це повідомив віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) Володимир Балін.

"На жаль, біля Дорогуська (Польща) страйк розпочався в 13:20 по київському часу, заблоковано рух, фактично випускають одну машину на експорт і імпорт протягом часу. Не пускають машини, котрі їдуть з нашою 24-ю групою товарів. Поки немає підтвердження з Гребенне (Польща), я думаю, що вони там сьогодні теж розпочнуть акцію", - заявив Балін.

Він також висловив сподівання, що акція матиме лише одноденний характер, а не триватиме, як було заявлено організаторами, до кінця поточного року.

За інформацією польських ЗМІ, зараз у Дрогуську дорогу блокують близько десяти вантажівок. Поліція заявляє, що автобуси та транспорт з гуманітарною допомогою пропускатимуть безперешкодно.

Screenshot - 06_11_2023 , 15_44_53

Серед головних вимог, які скеровані перевізниками до польського міністерства інфраструктури, - відновлення з боку Польщі практики дозволів для українських перевізників. Інша вимога - аби польські вантажні автомобілі було виключено з Е-черги для порожніх автомобілів, які повертаються з України до Польщі. Також страйкарі вимагатють, щоб Польща припинила видавати ліцензії на перевезення для транспортних компаній з капіталом поза ЄС.

Посол України у Польщі Василь Зварич заявив, що "блокування польськими перевізниками доріг до прикордонних переходів у Гребенному, Дорогуську, Корчовій є болючим ударом у спину Україні, яка потерпає від російської агресії".

"Під загрозою - коридори солідарності між Україною та ЄС, що проходять через територію Польщі. Закликаємо польських протестувальників припинити блокаду кордону та обрати інші форми відстоювання своїх прав, які б не перешкоджали руху через кордон. Адже в умовах війни  такі методи лише грають на руку нашому спільному ворогові - російським терористам, і шкодять інтересам не лише України, але й Польщі та всієї Європи", - підкреслив дипломат.