Організатори страйку польських перевізників на кордоні з Україною заявили, що акція відбудеться, але розпочнеться на три дні пізніше, ніж було анонсовано, - не 3, а 6 листопада. Буде заблоковано рух вантажних транспортних засобів в трьох пунктах перетину кордону: "Корчова-Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ-Ягодин".

Як пише ЦТС з посиланням на Укрінформ, про це повідомив співголова блокади, організатор протесту поблизу пункту пропуску "Корчова-Краківець" Томаш Борковський.

Він зазначив, що акція протесту розпочнеться 6 листопада о 12:00. Страйк офіційно зареєстрований в польських місцевих органах влади і може тривати до 3 січня наступного року. Блокуватиметься проїзд вантажних автомобілів, натомість пропускатиметься гуманітарна і військова допомога для України.

Як висловився Борковський, блокада спрямована не проти України, а за те, "щоб мати рівні можливості" з українськими перевізниками.

Серед головних вимог, які скеровані до польського міністерства інфраструктури, він назвав назвав відновлення з боку Польщі практики дозволів для українських перевізників: "Необов’язково їх повинно бути стільки ж, як до війни, але ми хочемо, щоб це було відновлено".

Інша вимога - аби польські вантажні автомобілі було виключено з Е-черги для порожніх автомобілів, які повертаються з України до Польщі.

Томаш Борковський також заявив, що страйкарі вимагатимуть, щоб Польща припинила видавати ліцензії на перевезення для транспортних компаній з капіталом поза ЄС.

"Йдеться не лише про українців, але також турків, грузин, росіян, білорусів, які в Польщі реєструють багато компаній", - пояснив співорганізатор акції.

Уточнюється, що транспортні засоби, які їхатимуть в Україну з боку Польщі, будуть пропускатися далі за стандартною процедурою перетину кордону.

Як повідомлялося раніше, польські перевізники затіяли страйк, оскільки вважають, що лібералізація перевезень між Польщею і Україною призвели до надмірної конкуренції з боку українських компаній.

Нагадаємо, 29 червня 2022 року Україна та ЄС підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом, яка скасувала необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС.

Після підписання угоди, станом на березень 2023 року кількість українських перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилась на 53%, а сама ж кількість перетинів - на 43%.