Федеральні залізниці Швейцарії (SBB) повідомили, що рух у Готардському базисному тунелі буде відновлено в повному обсязі тільки у вересні 2024 року. Результати обстеження показали, що для усунення пошкоджень, зумовлених сходом вагонів вантажного поїзда в його західній трубі, буде потрібна повна заміна рейок, напівшпал та бетонної основи колії на ділянці завдовжки 7 км.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

SBB вважали недоцільним обмежитись усуненням локальних пошкоджень, оскільки таких місць на цій ділянці надто багато. Крім того, належить встановити нові стаціонарні протипожежні ворота і замінити два швидкісні стрілочні переведення в з'їзді між трубами тунелю.

В даний час на ремонті тунелю безперервно зайнято до 80 співробітників SBB та інших організацій. Роботи ведуться цілодобово в три зміни, проте через складні умови на відновлення кожних 300 м шляху йде тиждень.

Збитки від сходу вагонів оцінюються попередньо у 100-130 млн швейцарських франків. SBB мають страховку на випадок таких інцидентів.

На час ремонту SBB вживають заходів щодо організації більш інтенсивного руху пасажирських та вантажних поїздів у неушкодженій східній трубі тунелю.

Сход стався 10 серпня 2023 року через злам колеса одного з вагонів. Рух східною трубою, перерваний внаслідок пошкодження протипожежних воріт, що розділяють обидві труби, відновили 23 серпня 2023 року. SBB спочатку розраховували завершити ремонт у тунелі та відновити рух у повному обсязі протягом кількох місяців.