Японська компанія SEKISUI CHEMICAL відкрила в нідерландському місті Рурмонд перший у Європі завод з виробництва шпал із фіброармованого піноуретану (FFU). Шпали з FFU мають ті ж властивості, що і їх дерев'яні аналоги, але довговічніші і легші в порівнянні з продукцією, що виготовляється з інших матеріалів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Перспективні розробки таких шпал почалися у 1974 році. На цей час термін служби може перевищувати 40 років.

Вперше в Європі пластикові шпали виробництва SEKISUI CHEMICAL були встановлені у 2004 році у метро Відня (Австрія).

З того часу компанія планомірно нарощує присутність на європейському ринку залізничної продукції, але досі виробничі потужності SEKISUI CHEMICAL мала тільки в Японії. Відкриття нового заводу у Рурмонді дозволить покращити обслуговування клієнтів у Європі та скоротити терміни доставки продукції.

Виробничі потужності нового підприємства розраховані на випуск до 100 тис. шпал на рік із потенціалом подальшого дворазового зростання обсягів, у тому числі за рахунок нових споживачів із Великобританії та Німеччини.

Будівництво заводу розпочалося у 2020 році і було закінчено на початку 2023 року. Вартість цього проекту оцінюється у 50 млн євро.

У зв'язку з тим, що територія заводу площею 4400 м2 примикає до національного природного парку, організація виробничого процесу відповідає найвищим екологічним вимогам. Робота заводу забезпечується лише за рахунок електроенергії.