Оператор інфраструктури залізниць Польщі PKP Polskie Linie Kolejowe (PKP PLK) завершив реалізацію проекту, який дозволив зв'язати міжнародний аеропорт Жешув-Ясенка із центром міста Жешув у Підкарпатському воєводстві на південному сході країни.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Проект включав спорудження 5-кілометрової ділянки від станції Зачорне до новозбудованої станції Ясенка-Лотниско в районі аеропорту.

Протяжність усього маршруту Ясенка-Лотнисько - Жешув-Головний складає близько 12 км з чотирма проміжними станціями та одним пунктом.

Загальна вартість проекту оцінюється у 73,1 млн євро. Роботи співфінансувалися з фондів Євросоюзу в рамках програми Operational Program Infrastructure and Environment, звідки надійшло понад 42,3 млн євро.

Поїздка з центру міста, від станції Жешув-Старомісце, до аеропорту тепер займає 13 хв, від вокзалу Жешув-Головний - 18 хв, що швидше, ніж автобусом або автомобілем.

На цьому напрямі оператор регіональних пасажирських перевезень Polregio планує запровадити 12 пар поїздів.

Проект залізничного сполучення з аеропортом Жешув-Ясенка реалізовано в рамках державної програми модернізації та будівництва зупинкових пунктів на 2021-2025 рр., яка передбачає виділення коштів у розмірі 216 млн євро, у тому числі й на покращення інфраструктури приміських сполучень у Підкарпатському воєводстві.

У рамках держпрограми для пасажирів вже відкрито 11 пунктів зупинки на лініях, що пов'язують Жешув з містами Дембіца, Пшеворськ, Кольбушова і Стшижув.