В середу, 4 жовтня, з українських портів вийшли чергові три судна, що скористалися тимчасовим коридором, оголошеним Україною.

Як пише ЦТС, дані сервісу Marinetraffic свідчать, що після завантаження в українських портах в напрямку територіальних вод Румунії рухаються судна IDA, DANNY BOY та OLGA.

Ці ж дані підтвердив речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук. "На сьогодні у нас на вихід ідуть три судна з портів наших українських. Загалом на захід новим коридором маємо - 12, на вихід - 10. І треба додати ці три, які наразі виходять. Така ситуація", - повідомив він на брифінгу в Ukraine Media Center - Ukrinform.

Нагадаємо, що балкери OLGA, IDA, DANNY BOY, FORZA DORIA, NEW LEGACY зайшли до українських чорноморських портів 1 жовтня. Ці 5 суден сумарно мають вивезти приблизно 120 тис. тонн українського зерна до країн Африки та Європи.

Як відзначають у Bloomberg, те, що за останні тижні вже десять суден зайшли під завантаження без інцидентів до українських портів на Чорному морі, всупереч погрозам росії атакувати такі судна, свідчить про те, що ставка України на створення власного торговельного маршруту в Чорному морі без погодження з росією виправдалася.

При цьому агентство зауважує, що успіх поки що є здебільшого символічним, оскільки рух суден все ж вимагає обережних маневрів поблизу узбережжя Болгарії та Румунії.

Речник ВМС України між тим відзначив сьогодні, що ситуація в Чорному та Азовському морях на поточний момент контрольована, хоч і складна. "У принципі все відбувається в штатному режимі", - сказав він.