Уряд Казахстану надав Актауському морському торговому порту статусу морського порту міжнародного значення.

Як пише ЦТС, відповідну ухвалу від 21 вересня 2023 року №820 опубліковано в інформаційно-правовій системі нормативних правових актів країни.

Міністерствам транспорту, національної економіки, фінансів Казахстан тепер необхідно в установленому законодавством порядку вжити необхідних заходів, що випливають із цієї постанови.

Морський порт Актау розташований на східному узбережжі Каспійського моря та забезпечує перевалку сухих вантажів, сирої нафти та нафтопродуктів.

У порту функціонують три нафтові причали річною потужністю 7,5 млн тонн, три універсальні суховантажні причали для обробки генеральних, тарно-штучних та негабаритних вантажів, причал для перевантаження зерна та поромний причал.

У 2025 році на території морпорту буде зданий в експлуатацію контейнерний хаб. Проект дозволить надавати повний спектр послуг з перевалки контейнерів (до 300 тис. TEU на рік). Також буде вжито низку заходів для збільшення потужностей суховантажних причалів. Планується подовжити причал №3, провести реконструкцію нафтоналивних причалів № 9, 10 та причалу №12 з проведенням днопоглиблювальних робіт.

Вантажообіг АТ "НК "Актауський морський торговельний порт" у 2022 році склав 3,8 млн тонн.