Проект закону про безпеку в Чорному морі (Black Sea Security Act), розроблений і поданий групою американських сенаторів на чолі з Джин Шагін в березні поточного року, отримав підтримку обох палат Конгресу США.

Як пише ЦТС, дані про хронологію розгляду законопроекту про дозвіл витрат на національну оборону в 2024 фінансовому році (National Defense Authorization Act), доповненням до якого є Black Sea Security Act, свідчать, що 17 липня проект було підтримано в Палаті представників 219 голосами, а 27 липня - в Сенаті одноголосно.

Тепер закон має бути підписаний президентом Сполучених Штатів.

Нагадаємо, що в проекті закону про безпеку в Чорному морі американські сенатори запропонували посилити присутність США і їхніх союзників в Чорноморському регіоні. Це б, зокрема, сприяло і повноцінному відновленню судноплавства в напрямку українських портів.

Документ передбачає більш активну зовнішню політику США щодо регіону, включаючи посилення координації між США, НАТО та ЄС, а також зміцнення економічних зв’язків між США та державами Чорноморського регіону, що включатиме і підтримку Ініціативи Трьох морів, асоційованою державою-учасницею якої Україна стала днями.

Серед запропонованих документом принципів:

- активне стримування посилення позицій росії в регіоні і захист свободи судноплавства в Чорному морі;

- розробка довгострокової скоординованої стратегії зміцнення безпеки членів НАТО і Європейського Союзу, а також встановлення постійної присутності на східному фланзі НАТО;

- розвиток регулярної ротаційної морської присутності США та НАТО в Чорному морі.

Також пропонується приділяти більше уваги інвестиціям в регіоні, займати активнішу позицію в галузі енергетики та транспортної інфраструктури, сприяючи їх розвитку в країнах Чорноморського регіону.

Читайте також Посилити роль США і НАТО в Чорноморському регіоні: Які ініціативи пропонують американські сенатори