6 вересня на саміті Ініціативи Трьох морів ("Тримор’я"), що проходить у Бухаресті, Україна стала асоційованою державою-учасницею даної міжнародної організації.

Як пише ЦТС, про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Для наших партнерів війна, яку розпочала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів - модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій у енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти і газу. Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію", - розповіла Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що і для України, і для країн, які є членами чи асоційованими членами Ініціативи Трьох морів, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні.

"З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи Трьох Морів - вільну і ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі", - вважає міністр економіки України.

Нагадаємо, що в червні 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника "Тримор’я".

До Ініціативи входять 13 країн ЄС, розташованих між Балтійським, Чорним та Адріатичним морями. Це Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Греція (з 2023 року). Також статус партнера-учасника цього року отримала Молдова.