Країни-учасниці Ініціативи трьох морів, відомої як Тримор’я, до якої входять 12 країн ЄС, розташованих між Балтійським, Чорним та Адріатичним морями, створили новий формат партнерства і надали Україні статус партнера-учасника, заявив президент Польщі Анджей Дуда, пише ЦТС.

"Ми вирішили створити особливий, новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів - окрім стратегічного партнерства - партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не лише для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке ж партнерство можуть розділити й ті країни, які розташовані в Центральній Європі і не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися", - сказав Дуда.

Він додав, що всі країни Тримор’я виступають за надання Україні офіційного статусу кандидата в ЄС. 

Це вже сьомий саміт Ініціативи трьох морів, і вперше у ньому взяла участь Україна.

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті по відеозв'язку і запропонував посилити співпрацю в рамках Тримор'я, наголосивши на важливості логістики.

"Держави Тримор'я -  це наш зв'язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей - все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи", - зазначив він.