В серпні 2023 року Україна експортувала морським та річковим транспортом 2,4 млн тонн вантажів. Весь цей обсяг відправлень реалізовувався через Дунайські порти.

Як пише ЦТС, про це повідомляє USM з посиланням на Spike Brokers.

Зазначається, що ставки фрахту на річковий та морський транспорт залишаються на стабільно високому рівні. Сезонний попит підтримувався активністю відвантажень ранньої групи зернових.

Водночас аналітики зауважили, що атаки рф на припортову інфраструктуру, хоча й завдають шкоди, проте не створили значних перешкод для експорту через річкові порти Дунаю.

Нагадаємо, в інтерв’ю ЦТС керівник практики морського права ЮФ "АНК" Артем Волков зазначав, що на поточний момент додаткова премія по військовим ризикам по H&M страхуванню складає в середньому 1% від вартості судна для російських портів (зокрема, Новоросійська) і 1-1,25% для судноплавства з українських портів (Велика Одеса, Дунайські порти).

Також відзначимо, що в серпні з порту Одеса вийшли два судна, які скористалися тимчасовим коридором в Чорному морі, оголошеним Україною. Перше з них - контейнеровоз, який перевіз 30 тис. т вантажів, друге - балкер з металопродукцією.