Україна може подати позов проти Брюсселя і країн-членів Європейського Союзу до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо вони не скасують обмеження на експорт її агропродукції після 15 вересня.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Politico.

"З цілковитою повагою і вдячністю до Польщі, у разі введення будь-яких заборон після 15 вересня, Україна подасть позов проти Польщі та ЄС до Світової організації торгівлі", - сказав він.

Він зауважив, що ці обмеження порушують Угоду про вільну торгівлю, які діють між Україною та ЄС з 2014 року.

"Ми не маємо наміру негайно вживати заходів у відповідь, з огляду на дух дружби і солідарності між Україною та ЄС", - пояснив Качка і додав, що системна загроза українським інтересам змусить Україну передати цю справу до СОТ.

Крім того, Качка повідомив виданню, що немає жодних доказів відхилення цін або значного збільшення поставок зерна, що виправдовують продовження обмежень на імпорт. Київ приєднався до "конструктивної співпраці" з Єврокомісією, п'ятьма країнами-членами ЄС, а також Молдовою, ключовим транзитним вузлом для українського експорту в ЄС.

"Ми отримали значну підтримку забезпечення кращого транзиту товарів через територію сусідніх країн-членів, включно з Польщею та Угорщиною. В останні два місяці ми значно просунулися у співпраці з Румунією щодо транспортування товарів з України", - зазначив Качка.

Тим часом, виконавчий заступник глави Єврокомісії (ЄК) Валдіс Домбровскіс заявив, що в Брюсселі триває пошук рішення для експорту української сільгосппродукції, яке може задовольнити сторони.

"Наша позиція дуже чітка. Ми шукаємо рішення, яке задовольнить усі зацікавлені сторони. Ми зробили ініціативу "коридорів солідарності", щоб дозволити Україні експортувати через них замість чорноморських маршрутів. І щодо можливостей (експорту), ми досить близькі до загальних обсягів українського експорту сільськогосподарських продуктів. Сподіваємося, що за найближчий рік обсяги експорту становитимуть 4,7 млн тонн на місяць", - сказав Домбровскіс у середу в Брюсселі.

За його словами, просування до таких обсягів триває успішно. Відбувається пошук рішення консенсусом, яке допоможе уникнути можливих позовів, ініційованих Україною, у Світовій організації торгівлі, тому що ЄС прихильний допомозі Києву. Але при цьому треба проявити увагу до занепокоєння п'яти прикордонних країн і шукати прийнятне для всіх рішення, додав Домбровскіс.

Раніше цього року п'ять країн-членів ЄС, що межують з Україною, запровадили тимчасову заборону на імпорт українського зерна до середини вересня у зв'язку зі зростанням скарг місцевих фермерів на вплив на їхній бізнес.