Норвезька енергетична компанія Equinor разом із партнерами запустила на повну потужність найбільшу у світі плавучу морську вітроелектростанцію.

Про це пише ЦТС з посиланням на Ліга Бізнес.

На урочистій церемонії були присутні принц Норвегії Хокон і прем'єр-міністр Йонас Гар Стор.

Вітроелектростанція потужністю 88 мегават покриє приблизно 35% річної потреби в електроенергії для п'яти платформ на нафтогазових родовищах Snorre і Gullfaks у Північному морі. У періоди з високою швидкістю вітру цей відсоток буде значно вищим.

В даний час Equinor використовує близько половини (47%) морських плавучих вітрових потужностей у світі.

Hywind Tampen розташована приблизно за 140 км від узбережжя Норвегії. Вона складається з 11 вітрових турбін, закріплених на плавучій основі, що прикріплена до морського дна.

Електростанція почала виробляти електроенергію у листопаді 2022 року. Після модернізації її потужність зросла.

Початкова вартість проекту становила 491 млн доларів. Надалі вона зросла до 692 млн доларів. Проект також отримав майже 271 млн доларів у вигляді субсидій.

Енергія вітру допоможе скоротити використання енергії газових турбін, зазначає норвезька компанія, та скоротить викиди вуглекислого газу (CO2) на 200 000 тонн щорічно - 0,4% від загальних викидів вуглекислого газу в Норвегії.

Норвегія планує отримувати 30 гігават вітрової енергії до 2040 року, що подвоїть нинішнє виробництво електроенергії в країні.