Вже вдруге протягом тижня в росії заявили про нібито виявлення слідів вибухівки в трюмах суден, які намагалися пройти через Керченську протоку.

Як пише ЦТС з посиланням на російські ЗМІ, зокрема сьогодні, 27 липня, ФСБ рф проінформувала про відмову у проходженні через Керченську протоку суховантажному судну, яке йшло з турецького Синопу до порту Ростов-на-Дону. Причина - начебто виявлення слідів вибухових речовин на борту.

Мова йде про судно ВМО RIVER під прапором Палау. Заявлено, що сліди вибухівки нібито знайдені в трюмі і на поверхні рятувальної шлюпки.

Оскільки суховантаж в червні та липні заходив у порт Рені, то росіяни безапеляційно заявили, що "судно могло бути використане для доставки вибухових речовин на територію України".

Відзначимо, що це вже друге подібне повідомлення за останні кілька днів, що свідчить про певну інформаційну технологію. Так, в понеділок російські ЗМІ писали, що 22 липня також в районі Керченської протоки і також на судні, що йшло з Туреччини до Ростова-на-Дону, були виявлені сліди вибухівки.

"Встановлено, що наприкінці травня судно знаходилося в українському порту Кілія. У липні в турецькому порту Тузла було здійснено повну зміну суднової команди, що складалася з 12 громадян України, та змінено назву суховантажу. Вказані обставини можуть свідчити про можливість використання іноземного цивільного судна для доставки вибухових речовин на територію України", - заявили в ФСБ рф.

Різке "виявлення" таких суден російською спецслужбою на тлі виходу рф з зернової угоди, новин про мінування росіянами шляхів до українських портів, ракетних обстрілів портових терміналів України може свідчити лише про те, що це є одним з методів окупантів, направлених на блокування вільного судноплавства в Чорному морі.

Раніше стало відомо про доповідь військово-політичному керівництву росії, в якому контр-адмірала ВМФ росії Едуард Луйк прозвітував, як за допомогою Спільного координаційного центру російські представники саботували реалізацію зернової ініціативи.

Як відзначають в ГУР Міноборони України, отриманий документ свідчить, що всі дії по зриву зернової угоди були частиною єдиного заздалегідь розробленого плану. Цілеспрямовані обстріли української портової інфраструктури в останні дні - це лише черговий крок в його реалізації.

Варто також нагадати, що доки росія вдається до перевірок суден і робила це в рамках зернової угоди, судна, які йдуть до та з російських портів ніхто не перевіряє. При цьому існує ціла флотилія, яка приховано перевозить Чорним морем російські військові вантажі. "Уже не вперше і журналісти-розслідувачі, і наша розвідка каже, що є ціла флотилія морських суден, що перевозять військову техніку та військових з Сирії до Чорного моря через протоку Босфор з порушенням заборон Туреччини. Вони їх ховають в трюмах, підробляють документи і так далі. І це факти доведені", - повідомляв з цього приводу керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.