Україна виділила 20 млрд грн для гарантії фінансової безпеки суден, що перевозять українську агропродукцію у межах зернової угоди, заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Про це пише ЦТС з посиланням на Укрінформ.

"Було прийнято рішення виділити 20 млрд грн страхових гарантійних коштів. Якщо навіть росія не буде гарантувати безпеку і буде проти "коридору", судна зможуть заходити в українські морпорти. Є судновласники, які готові заходити і так, а Україна цим страховим фондом у 20 млрд грн буде гарантувати їм фінансову безпеку", - сказав він.

Соломчук зазначив, що наразі лідери різних країн ведуть переговори про продовження "зернової угоди" після 18 липня 2023 року.

"Думаю, що рішення буде прийняте за день-два до дати завершення дії угоди. Сподіваємось, що рішення буде позитивним, враховуючи, що стільки країн світу включились у цей процес", - додав нардеп.

Нагадаємо, що 4 липня МЗС росії заявило, що "підстав для подальшого продовження "чорноморської ініціативи", яка закінчується 17 липня, немає".

Також росія повторила вимогу підключити "Россельхозбанк" до глобальної платіжної системи Swift в обмін на продовження дії зернової угоди, і заявила, що не прийме компромісну пропозицію.

Тим часом, з боку експертного середовища озвучується думка, що безпечну роботу зернового коридора могли б гарантувати ВМС трьох чорноморських країн НАТО - Туреччини, Румунії та Болгарії