В Гонолулу (столиця штату Гаваї, США) для пасажирів відкрито першу ділянку метрополітену, розрахованого на роботу в повністю автоматичному режимі (рівень GoA4).

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Ця надземна ділянка з дев'ятьма зупинками довжиною 17,7 км споруджена між станціями Іст-Каполів та Стадіон Алоха.

Ввести в експлуатацію другу ділянку завдовжки 8,3 км із чотирма станціями планується в найближчі 2 роки. Ще 4,8 км із шістьма станціями буде прокладено до станції Сівік Сентер. І на четвертому етапі планується побудувати додатково 1,6 км лінії метро із двома станціями до пересадочного вузла Ала-Моана.

За оцінками, відкриття метрополітену в Гонолулу дозволить скоротити до 40 тис. поїздок на автомобілі щодня, що вкрай важливо за нинішньої завантаженості дорожньої мережі міста.

Будівництво лінії полегшеного метрополітену в Гонолулу почалося у лютому 2011 року. Першу ділянку очікувалося відкрити у 2015 році, другу - у 2017 році, третю - у 2019 році. Проте потім будівництво довелося відкласти, а вартість проекту, за оцінками транспортної адміністрації Honolulu Authority for Rapid Transportation (HART), зросла з 5,16 млрд доларів у 2012 році до 9,9 млрд доларів у 2020 році.

Компанія Hitachi Rail поставила для метрополітену Гонолулу 20 чотиривагонних поїздів завдовжки 79,2 м, що вміщують до 800 пасажирів кожен.

Вагони оснащені системами кондиціювання повітря, є доступ до мережі Wi-Fi, передбачені місця для розміщення велосипедів, дощок для серфінгу, дитячих колясок та багажу.