Віце-премʼєр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що йде робота зі створення нового маршруту в рамках Kyiv City Express - Київ-Вишгород, пише ЦТС.

За його словами, це стало можливим завдяки важливому судовому рішенню про повернення у власність ПрАТ "Київ-Дніпровське МППЗТ" нерухомого майна.

Йдеться про локомотивне депо, будинок служби колії та інше майно.

"Вважаю, що на сьогодні це один з найуспішніших транспортних проектів. Ми задумували його для створення єдиного логістичного  простору, який охоплює 20 залізничних станцій між Києвом та містами-супутниками", - додав Кубраков.

Офіційно запустили Kyiv City Express вже під час повномасштабного вторгнення -  21 березня 2022 року, від запуску човникових рейсів Дарниця-Святошин.

"Тоді це була чи не єдина гарантована можливість пересування між берегами Києва, можливість дістатися до евакуаційних рейсів на Центральному вокзалі", - додав посадовець.

Загальна кількість перевезених пасажирів з моменту запуску складає майже 4 млн людей.

Нагадаємо, що можливість запуску рейсів від станції Почайна до Вишгорода була анонсована ще на початку реалізації проекту Kyiv City Express. Також відзначимо, що залізнична гілка до Вишгорода була побудована в середині 1950-х рр. для потреб будівництва Київської ГЕС, після чого вона використовувалася в інтересах промислових підприємств. Пасажирські перевезення здійснювалися лише в 2010-2012 рр., але не користувалися на той момент попитом серед населення. 

Оскільки гілка не електрифікована, то використовуватися тут можуть лише дизель-поїзди. Свій допис Олександр Кубраков проілюстрував фотографією рельсобуса Pesa. Очевидно, саме цей рухомий склад планують задіяти на маршруті Почайна-Вишгород.