Аеропорт Гельсінкі анонсував зняття суворих обмежень на перевезення рідин у літаках з 28 червня. Тепер пасажирам не доведеться викидати заповнені ємності обсягом понад 100 мілілітрів на безпековому контролі для проходу в зону вильоту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Avianews.

Нові правила передбачають, що кожен пасажир, який вилітає з Гельсінкі, зможе взяти із собою до 2 літрів рідини. Це дозволяє провозити, наприклад, дві літрові пляшки із напоями.

Зняття суворих обмежень стало можливим після того, як оператор аеропорту - компанія Finavia - встановила у терміналі сканери на основі комп'ютерної томографії. Вони перевіряють речі пасажирів на наявність небезпечних речовин та дозволяють не виймати з ручної поклажі електроніку та рідини для проведення контролю.

Finavia уточнює, що подібні технології зараз використовують лише кілька аеропортів у Євросоюзі та США.

Послаблення правил торкнеться лише пасажирів, для яких Гельсінкі є початковою точкою маршруту.

Якщо людина пересаджується в столичному аеропорту Фінляндії з рейсу на рейс, на транзитному контролі безпеки застосовуються старі правила. Вони дозволяють провозити рідини в ємностях до 100 мл, які потрібно упаковати в прозорий пакет об'ємом до 1 літра.

Транзитні пасажири можуть заощадити на купівлі води в аеропорту Гельсінкі. Для цього потрібно взяти з собою порожню пляшку. Її можна безкоштовно наповнити водою у фонтанчиках для пиття, які розташовані по всій зоні вильоту аеропорту Гельсінкі.

Обмеження на перевезення рідин у літаках запровадили в аеропортах по всьому світу ще в 2006 році. Це сталося після того, як у Великій Британії розкрили змову. Терористи планували пронести в ручну поклажу рідини в літаки, і вже в небі змішати їх для отримання рідкої вибухівки.

Передбачалося, що обмеження знімуть після винаходу нових сканерів, проте нове обладнання не набуло широкого поширення в аеропортах.