Міністерство економіки та інновацій Литви запропонує уряду країни тимчасово, терміном на один рік, заборонити наземні перевезення товарів подвійного призначення через Литву та з Литви.

Як пише ЦТС, про це повідомляє агентство BNS з посиланням на главу відомства Аушріне Армонайте.

За її словами, ці заходи потрібно вжити з метою недопущення перевезення деяких товарів, переважно електроніки, до росії та білорусі через інші країни.

Як заявила Армонайте, спостерігається непропорційне збільшення транзиту таких товарів через Литву до деяких третіх країн, тому вважається, що вони йдуть до росії.

"Вже деякий час ми збираємо інформацію про транзит через територію Литви різних чутливих товарів, які виробляються за межами Литви і прямують через Литву до деяких віддалених країн. Ці товари прямують наземними шляхами через білорусь і росію, і ми стурбовані значним збільшенням потоку деяких чутливих товарів", - сказала міністр.

Литовська сторона має дані про те, що деякі з цих чутливих товарів можуть бути використані російською стороною у війні в Україні, зазначила Армонайте.

"Частина цих товарів не перебувають під санкціями, деякі - під санкціями. Список великий, але в основному це електроніка", - додала вона.

В квітні повідомлялося, що Європейський Союз розглядає пропозицію Польщі, Естонії та Литви щодо заборони транзиту товарів через територію рф.