Україна втратила 6,5 кубокілометра води внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

"Це найбільша екологічна катастрофа з часів Чорнобиля. Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води. Україна вже втратила 6,5 кубокілометрів. Ведемо переговори з ОБСЄ та ЮНЕП щодо роботи їхніх експертів. Потрібне чітке розуміння, як цей акт "відчаю" росіян змінить довкілля, і як ми можемо відновити природу там, де це можливо", - зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

У відомстві підкреслили, що працівники галузі 24/7 залучені до моніторингу стану довкілля на територіях, які постраждали.

"Екоінспектори під обстрілами продовжують роботу над фіксацією та обрахунком збитків довкіллю. Поки що маємо перевищення концентрації нафтопродуктів у воді в кілька разів, але триває тенденція до зниження", - додали в Міндовкіллі. 

Представники відомства також оглянули стан Головної насосної станції Управління каналів річки Інгулець, затопленої через підрив дамби та обговорили забезпечення постраждалих регіонів питною водою та стан водної інфраструктури.

"Колись ця унікальна станція подавала воду для зрошення у Херсонській і Миколаївській областях. Сьогодні все це пішло під воду", - підсумували у відомстві.