В Українському клубі аграрного бізнесу повідомили, що зерновий коридор працює, але його роботу не можна назвати повноцінною - за 43-й тиждень роботи цього каналу експорту з 22 по 28 травня 2023 року з портів Великої Одеси було відвантажено лише 4 судна (як і тиждень тому), а інспекцію на вхід пройшло 15 суден, пише ЦТС.

"З такими показниками експортувати надлишки продукції, що знаходяться на території України, до початку надходження нового врожаю буде надзвичайно складно. Російська сторона продовжує гальмувати роботу цього каналу експорту", - йдеться в повідомленні.

За 43-ій тиждень роботи зернового коридору з 22 по 28 травня 2023 року через морські порти Одеської області було експортовано 210,5 тис. т агропромислової продукції, що на 78% більше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

"Приріст є, однак це мінімальні відвантаження в порівнянні з потенціалом цього каналу експорту", - додали в УКАБ.

Найбільші обсяги експорту протягом 43-го тижня роботи зернового коридору становили: кукурудза (91% експорту за цей період); ячмінь (9%).  

Українська продукція попрямувала в країни Азії (Китай), Європи (Іспанія) та Африки (Єгипет). 

Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 28 травня 2023 року вдалося експортувати 30,5 млн т продукції АПК.