Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 23 травня схвалив до розгляду у першому читанні законопроект №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків.

Про це ЦТС повідомив автор законопроекту, народний депутат Дмитро Кисилевський.

"Вже кілька місяців на контакті з Урядом перебувають агентство Miga (підрозділ Світового банку) та DFC (федеральне агентство розвитку США) - авторитетні структури, які страхують від воєнних ризиків інвестиції по всьому світу. Але їхня політика передбачає страхування лише іноземних інвестицій в Україні. Вітчизняні ж компанії не мають доступу до такого інструменту. Прийняття закону створить правові підстави для Експортно-кредитного агентства страхувати інвестиції від воєнних ризиків українських компаній в Україні", - пояснив Дмитро Кисилевський.

На думку нардепа, за приклад Україна має взяти Ізраїль, який фактично перебуває у стані війни багато років, але це не заважає йому мати потужну економіку. Не в останню чергу це вдалося завдяки ефективному механізму страхування воєнних ризиків.

"Переконаний, що в умовах війни базове питання, яке має вирішити наша держава, - страхування інвестицій від воєнних ризиків. Цей механізм має з’явитись і запрацювати перед початком реалізації будь-яких програм відновлення інфраструктури та економіки", - підкреслив парламентар.

Міжнародний досвід страхування воєнних ризиків вказує на те, що такий поліс для бізнесу має коштувати в середньому 1-3% від обсягу інвестицій. Власники полісу зазвичай можуть розраховувати на компенсацію до 90% збитків проекту, пов’язаних з війною.

Нагадаємо, наприкінці лютого поточного року ВРУ підтримала зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік", яким передбачена можливість компенсації для власників морських суден, які заходять в українські порти, якщо такі судна отримають пошкодження чи будуть знищені росією. Компенсація ризиків за рахунок України є одним з кроків держави щодо забезпечення вільного судноплавства до українських портів та розширення номенклатури вантажів. Коли механізм запрацює, загальний обсяг компенсацій цього року має скласти до 20 млрд грн.