Єврокомісія подала пропозиції щодо реформування Митного союзу Євросоюзу, створеного у 1968 році. Заходи спростять митні процедури для економічних операторів, знизять складність митних процедур, пише ЦТС.

Реформа покликана спростити митні процедури для бізнесу, особливо для найбільш благонадійних учасників зовнішньоторговельної діяльності, та водночас надати митним органам адекватні інструменти та ресурси "для захисту ЄС, його громадян та економіки".

В рамках реформи пропонується створити нову Митну адміністрацію ЄС, у веденні якої знаходитиметься єдиний Центр митних даних ЄС, який діятиме як двигун нової системи Data Hub. У перспективі Центр замінить існуючі інформаційні системи митних служб країн-членів ЄС.

Згідно з опублікованою ЄС заявою, необхідність реформи зумовлена зростанням тиску на митні служби ЄС в умовах стрімкого збільшення обсягів транскордонної інтернет-торгівлі, числа стандартів, а також мінливих геополітичних реалій.

Реформа передбачає створення єдиного порталу, через який бізнес взаємодіятиме з митницею, при цьому буде виключена необхідність надання одних і тих самих даних кілька разів, у тому числі і при оформленні наступних партій. Також реформою передбачено перетворення та розвиток інституту уповноважених економічних операторів.

Попередньо планується, що відправлення електронної комерції почнуть оформлятися через єдиний Центр митних даних ЄС з 2028 року, а з 2032 року зможуть почати користуватися й інші імпортери.

Повний перехід на нову систему може статися через 15 років: рішення про це ухвалюватиметься на підставі аналізу роботи системи у 2035 році.