Британська компанія Sellar Property Group спільно з операторами MTR та Network Rail представила план масштабної реконструкції вокзалу Ліверпуль-стріт. Вартість проекту оцінюється у 1,5 млрд фунтів стерлінгів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Вокзал Ліверпуль-стріт є важливим транспортним хабом, який обслуговує пасажирів лінії Elizabeth і Лондонського метрополітену, що перетинає місто, а також сполучення з графством Ессекс, Кембриджем, лондонським аеропортом Станстед та іншими районами Східної Англії.

За даними регулятора Office of Rail and Road (ORR), у 2021-2022 роках кількість пасажирів тут досягла 32,2 млн осіб, що дозволило вважати вокзал п'ятим за завантаженістю на мережі британських залізниць.

За планом Sellar, MTR та Network Rail значна частина коштів буде спрямована на покращення обслуговування пасажирів, у тому числі людей з обмеженими можливостями.

Останні роботи з оновлення вокзалу були завершені в 1990-і роки, коли ще не йшлося про можливе суттєве зростання пасажиропотоку. Однак відкриття лінії Elizabeth та інші проекти, спрямовані на покращення роботи транспорту, призвели до суттєвої перевантаженості станції та вокзалу у години пік.

Плани оновлення вокзалу включають збільшення вдвічі площі станційного конкорсу, зокрема за рахунок спорудження ще одного рівня над коліями.

Крім того, на 60% збільшиться кількість турнікетів, з'явиться шість нових ліфтів. Як зазначили у компанії Sellar, яка є провідним розробником проекту, офісні площі, готель, торгові точки та інші елементи, включені до плану реконструкції, будуть відбудовані без залучення бюджетних коштів.

Що стосується прилеглих до вокзалу будівель, то будуть знесені тільки ті з них, що були збудовані в період після реконструкції 1980-х років, а історичний дебаркадер після ремонту збереже свій колишній вигляд.