Турецький приватний вантажний залізничний перевізник Körfez Ulaştırma збільшив обсяги перевезень за підсумками першого кварталу 2023 року до 571 тис. т, порівняно з 534 тис. т роком раніше.

Як пише ЦТС, переважно це були нафтопродукти, але 12 тис. т також склала залізна руда.

За інформацією Railway gazette, зараз вагонний парк перевізника складається з 519 цистерн та 35 платформ. Körfez управляє 7 електродизельними локомотивами Stadler EuroDual і 5 тепловозами PowerHaul виробництва Wabtec і Tülomsaş.

На тлі збільшення обсягів перевезень компанія підтвердила плани по розширенню парку локомотивів. Вона замовила два Stadler EuroDual, які мають бути поставлені до кінця 2024 року.

Нагадаємо, що в 2017 році Körfez Taşimacilik стала першою приватною компанією у Туреччині, яка отримала ліцензію приватного залізничного оператора. На ринок перевезень вона змогла вийти другою, пропустивши вперед Omsan Logistics, що спеціалізується на перевезеннях руди. Körfez Taşimacilik є "дочкою" найбільшого турецького нафтопереробного заводу Tüpraş.

Вже за два роки перевізник замовив сім локомотивів у швейцарського виробника Stadler.

Лібералізація ринку залізничних перевезень стартувала у Туреччині влітку 2016 року. Реформування сектора почалося з виділення зі складу державної залізничної компанії TCDD нового підприємства - TCDD Tașımacılık, діяльність якого полягає у виконанні перевезень. При цьому за TCDD збереглися функції управління залізничною інфраструктурою.