Іран захопив другий за тиждень нафтовий танкер в Ормузькій протоці. Швидкісні катери Корпусу вартових іранської революції 3 травня змусили змінити курс судно VLLC NIOVI.

Як пише ЦТС з посиланням на The Maritime Telegraph, танкер конвоювали до іранських вод. Пізніше офіційне інформаційне агентство Ірану опублікувало повідомлення, що NIOVI був "арештований" прокуратурою за постановою суду у справі за скаргою невідомого позивача. Іранські інформаційні агентства стверджують, що танкер "очевидно порушив морські закони".

NIOVI йшов з Дубая (ОАЕ) до Фуджейри (ОАЕ) у баласті. Судно під прапором Панами належить лізинговій компанії Grand Financing і управляється Smart Tankers з Греції. Повідомляється, що на борту перебуває міжнародний екіпаж із 30 осіб на чолі із грецьким капітаном.

Захоплення NIOVI відбулося лише через шість днів після того, як ВМС Ірану "арештували" інший танкер - Advantage Sweet з вантажем американської нафти. За версією Ірану, танкер зіткнувся з іранським рибальським човном у Перській затоці та не зупинився, щоб надати допомогу. Судно досі лишається під контролем Ірану в порту Бендер-Аббас.

ВМС США проінформували, що за останні два роки Іран переслідував, атакував або втручався в навігацію 15 торговельних суден під міжнародним прапором.

У зв’язку з останніми діями Ірану Міністерство морських справ Греції надіслало попередження грецьким суднам на Близькому Сході про необхідність бути напоготові під час перебування у Перській затоці.