Qatar Airways Cargo та оператор наземного обслуговування Hong Kong Air Cargo Terminals (Hactl) в аеропорту Гонконга використовуватимуть спеціально навчених собак для виявлення літієвих батарей.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Loadstar.

Рішення використовувати службових собак пов'язане з тим, що традиційний рентгенівський огляд не є надійним способом виявлення літієвих батарей, особливо стосовно товарів e-commerce, коли їх у невеликій упаковці декілька.

Цей захід має підвищити рівень безпеки вантажних авіаперевезень.

На терміналі працюватимуть собаки американської компанії MSA Security (входить до Allied Universal), яка спеціалізується на охороні стратегічних об'єктів.

Собак навчають в одному з 11 кінологічних центрів у США, звідки перевозять у спеціалізований розплідник у Гонконг.

Собаки навчені виявляти специфічні запахи незалежно від того, чи знаходиться вантаж у палетах, контейнерах чи поштучно в будь-якій упаковці.

Як доказ надійності такого способу виявлення літієвих батарей були проведені успішні випробування, в ході яких собака виявила упаковки з літієвими батареями в ноутбуках та блоках живлення, які знаходились у палетах разом з іншими товарами.

Qatar Airways стала другою авіакомпанією у світі, що отримала сертифікат IATA CEIV Lithium Battery. Сертифікація спрямована на підвищення безпеки при обігу та транспортуванні літієвих батарей по всьому ланцюжку поставок.