Адміністрація морських портів України повідомила, що на 27 квітня в рамках роботи зернової ініціативи планується робота трьох команд і перевірка 5 суден на вхід, 5 - на вихід, пише ЦТС.

"Стороною рф зареєстровано 1 нове судно: Lady Zehra", - зазначили в АМПУ. 

Вчора трьома інспекційними командами було проведено 4 успішні інспекції з 11 запланованих.

"Невиконання плану інспекцій пов’язано з тим, що  інспектори рф під різними приводами саботують та навмисно затягують час проведення інспекцій, також відмовляються продовжувати роботу після 15:30", - йдеться в повідомленні.

Загальний час інспекцій суден за вчора: судно Deep Blue (фактично перевірялося 2 дні) - 6 годин 30 хвилин; BC Lara - 3 години; Servet Ana - 3 години;  Mastro Mitros - 4 години 45 хвилин.

25 квітня в Спільному Координаційному Центрі у Стамбулі представники рф відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по зерновому коридору. Внаслідок цього 26 квітня  4 судна, в тому числі судно AKDENIZ-M, яке зафрахтоване Всесвітньою Продовольчою Програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний і були вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. 

У черзі станом на вечір 26 квітня очікувало 97 суден: 72 на вхід, 25 на вихід.