Представники росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі у середу, 26 квітня, втретє цього місяця заблокували інспекції суден, що прямують зерновим коридором, повідомив представник України у складі СКЦ Руслан Сахаутдінов.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

За словами Сахаутдінова, діяльність зернового коридору вкотре призупинена російською стороною. Так, 25 квітня у СКЦ представники країни-агресора відмовилися погоджувати рух суден до/з морських портів України.

Внаслідок цього сьогодні чотири судна не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час.

Серед них і судно Akdeniz M, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН (WFP) для доставки пшениці до Ефіопії. Також одне судно чекає на прохід до Одеського порту в районі Суліни.

Представник України у СКЦ повідомив також, що зранку у середу, 26 квітня, інтернетом стала поширюватися неправдива інформація щодо начебто заборони Військово-Морськими Силами Збройних Сил України руху торговельних суден в межах зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси.

"Така інформація абсолютно не відповідає дійсності", - наголосив він.

Сахаутдінов підкреслив, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в межах Чорноморської зернової ініціативи зобов’язання і докладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна і пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави.