Віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков в ході візиту на Одещину спільно з Послом США Бріджит Брінк, директором Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом, Генеральним директором Секретаріату Дунайської Комісії Манфредом Зайтцем та представником генерального директорату мобільності та транспорту Європейської Комісії Аланом Бароном, заявив, що потреба в модернізація та оновленні інфраструктури портів на Дунаї становить 120 млн доларів. 

Посадовець зазначив, що Дунайські порти є стабільним шляхом для експорту продукції, зокрема і аграрної.

Наразі здійснені днопоглиблювальні роботи в портах Ізмаїл та Рені, відновлені всі паспортні характеристики портів та каналів. Прохідна осадка складає 6,5 м. В морських портах Ізмаїл та Рені підготовлена необхідна інфраструктура та організована перевалка нових вантажопотоків - контейнерів, наливних, зернових та інших вантажів.

"Разом партнерами обговорили перші результати запуску додаткових портових потужностей: розпочата експлуатація більше 20 нових морських терміналів; опрацьовані нові технології перевантаження з використанням плавкранів, мобільних перевантажувачів, ліхтерів, суден-накопичувачів у якості плавучих складів, інших засобів; побудовані нові тимчасові склади, обладнані ваги, лабораторії тощо. Відновлено залізничне сполучення - дільниця Басарабяска - Березино, якою вантажі можуть відносно швидко дістатись портів", - підкреслив Куброков.

Також продовжується робота над сполученням пункту Джурджулешти на україно-молдовському кордоні та румунського порту Галац. Усе це дозволило в минулому році перевалити понад 16 млн тон вантажів. Це втричі більше, ніж довоєнний максимум. "У поточному році ми плануємо обробити щонайменше 20 млн тон через річку Дунай", - додав він.

За словами посадовця, попри те, що сьогодні порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ задіяли майже усі наявні потужності для перевалки вантажів, потенціал для подальшого розвитку є. А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій для будівництва нових терміналів і днопоглиблення.

"Потреба в інвестиціях складає не менше 120 млн доларів", - підсумував віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.